ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ ЗА ДАН ШКОЛЕ 2023.

Ове године навршава се 190 година од оснивања прве школе у Крушевцу по турском Хатишерифу из 1833. године. Традицију те школе наставља ОШ „Вук Караџић“.

Обележавање јубилеја започело је Презентацијом књиге „Два века српског сликарства“ и изложбом репродукција из књиге 26.10. у школској библиотеци у организацији наставника Милана Симића и Јелице Васић. У програму су наступили ученици Дуња Јовић и Никола Стричевић, као и вероучитељ Милош Брадаш. Ради се о реткој књизи која је издата 1942. (све књиге штампане за време ратова спадају у ретке књиге).

Свечана академија одржана је у позоришту на Митровдан када су  најуспешнији ученици и наставници у претходној години представљени присутнима. У програму је наступио хор под управом наставнице Александре Радојевић, са солистом Љубицом Соколовић и вокалима Јаном Младеновић и Наталијом Ђуровић. Представљена  је књига у припреми „Вукови“ бисери која ће обухватити ђачке радове од 1983. до 2023. године, који су објављивани у школском листу „Вуковац“ или сачувани у архивама наставника.

У наставку програма приказан је награђени документарно – ангажовани  филм То је само тело у оквиру интернационалног едукативног  пројекта Design for Change инаграђена представа на крушевачком ФЕШТ-у и Међународном фестивалу за децу у Лазаревцу  Дете звано То. Филм се бави проблемом родно заснованог вербалног насиља које су ауторке филма (Хана Стошић, Милена Алексић, Наталија Петровић, Мина Гогић уз помоћ наставнице Јелене Перчевић) доживљавале у комуникацији са дечацима из свог одељења. Представа говори о насиљу у породици и рађена је по истинитом догађају о коме је Дејв Пелцер писао у истоименој књизи. Ово је најтежи глумачки задатак који смо пред своје ђаке поставили (Јулија Јоцић, Огњен Младеновић, Матија Радојевић, Миа Петронијевић, Јана Младеновић, Дуња Јовић, Митра Ђурић, Ања Николић, Илија Петровић, Вук Пешић и Матеја Савић у режији Јелице Васић).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *