E-Twinning

E-Тwinning

На порталу еТвининг присутни смо од 2015. године. У 2015/16 год. учествовали смо у пројекту Визије доброте /Vision of Kindness: Serbia-Ukraine  на позив Гиманзије из града Калуша.

https://www.youtube.com/watch?v=st0Z-vGtahA

Наредне школске године учествововали смо  у пројекту обележавања Европског дана  језика у коме смо разменили радове на тему “Љубав, мир, толеранција, хармонија” са 30 школа из Европе. Неке радове ученика из ових школа смо скинули са сајта и одштампали за изложбу, а неке радове смо добили поштом из Шкотске, Пољске, Италије, Немачке, Чешке и Француске, тако да смо припремили изложбу 26.09.2016. у ходнику испред библиотеке. Радови наших ученика и фотографије са изложбе се могу видети на линку: https://twinspace.etwinning.net/22950/pages/page/148248

У школској 2017/18. години покренули смо прве сaмосталне пројекте:  “Young Sherlock Holmes” (Млади Шерлок Холмс) и “Венац култура” (Garland of Cultures) а учествовали смо и у пројекту партнера из Украјине: Шкільна художня література: СТОП дискримінація! / School Fiction: STOP Discrimination!

Пројекат Young Sherlock Holmes смо осмислили приликом учешћа на конференцији у Бечу са партнерима из Чешке. У пројекат су били укључени ученици из Брна и Босковица и наши ученици. Заједно са ученицима из партнерских школа најпре су се упознали са ликом Шерлока Холмса и делима Артура Конана Дојла. Затим смо изабрали књигу “Шерлок Холмс и црвени круг” (Sherlock Holmes and the Red Circle), на енглеском језику, поједностављено издање за овај узраст ученика. Партнери из Чешке поставили су скенирану верзију књиге а затим су ученици сваке школе учеснице посебно драматизовали текст и променили крај. Размењене су три верзије исте приче, а затим су припремљене представе. Партнери из Чешке су учествовали на локалним фестивалима у фебруару и мају, на које су позвали и нашу екипу, али због учешћа наших ученика у разним такмичењима, нисмо стигли да припремимо представу за те термине. Наша представа је изведена 11. јуна у Белој сали КЦК уз присуство ученика и наставника из наше школе, родитеља и других гостију. Пројекат је награђен Националном ознаком квалитета, а признање је додељено на Годишњој eTwinning конференцији “Унапређење наставе употребом информационо комуникацијских технологија” 06.09. 2018. у Београду.

У школској 2018/19. години наставили смо пројекат “Венац култура” (Garland of Cultures) и реализовали неколико других пројеката.

https://twinspace.etwinning.net/60302/home

https://www.storyjumper.com/book/read/59433475/5bb4b6a294053

https://youtu.be/X4uJUX0uzHY

Поводом Европског дана језика учеаствовали смо у пројекту Enthusiastic Dynamic Languages а ми смо покренули “Колико језика певаш?” (How many languages can you sing?)

Ученици 3. разреда су правили честитке са поздравима на више језика које су послате на адресе партнерских школа у оквиру eTwinning пројекта European Dynamic Languages, a честитке које смо добили изложене су на паноима у школи. Ученици 5. разреда су певали песме са истом мелодијом на више језика, што је снимљено и постављено на портал eTwinning, у оквиру пројекта How Many Languages Can You Sing. У реализацији су учествовали наставници српског и страних језика, као и музичке културе, Александра Радојевић.

https://youtu.be/HkW_qCFWczI

https://youtu.be/2R_rHfd6sgA

https://vimeo.com/292773183

На позив других оснивача учествовали смо и у пројектима Prehistoric site и У сусрет Васкрсу/Easter preparations.

https://youtu.be/nXMFOlyuyZQ

https://vimeo.com/333643250

https://twinspace.etwinning.net/69249/home

Пројекти Garland of Cultures, How many languages can you sing?, Prehistoric site и У сусрет Васкрсу/Easter preparations су пријављени за Националну ознаку квалитета и сви су награђени.

Од 2016-2019. наша школа је учествовала у пројекту INTERNATIONAL SUMMER SCHOOL OF THE KNOWLEDGE ABOUT YOURHOMELAND «Eagle Spirit of the Carpathians: English speaking screening»: steps toward 2016−2019/МІЖНАРОДНАЛІТНЯ ШКОЛА ЛІДЕРІВ БАТЬКІВЩИНОЗНАВСТВА «Орлиний дух Карпат», 2016−2019 у сарадњи са Калушком гимназијом из Украјине, у оквиру којег су наши ученици учествовали у летњем кампу на Карпатима. Пројекат је реализовала Весна Макрагић, проф. биологије са ученицима 6-8. разреда уз помоћ Александре Радојевић, проф. музичке културе, Мирјане Симоновић, проф. српског језика, Јелене Перчевић, проф. шпанског језика и грађанског васпитања.

Пројекат @BonTon реализовале су наставница информатике Драгана Марић Перуничић и педагог школе Снежана Рајковић са парнерском школом из  Македоније а тема је безбедност на интернету.

Пројекат Creatively about artistic and entertaining heritage реализовали су ученици 3, 4. и 6.разреда и наставница енглеског језика Биљана Павловић уз помоћ Жаклине Николић, проф. разредне наставе, Драгане Марић Перуничић, проф. информатике и Снежане Рајковић, педагога школе, а у сарадњи са школама из Хрватске, Украјине, Турске, Албаније,Чешке, Словеније и Румуније. Пројекат је био везан за промoцију културног наслеђа.

Пројекат A.C.E. CLASS реализован је делимично у шк. 2019/20. а настављен је и у наредној. Ученици 5. и 7. разреда и наставница енглеског језика Биљана Павловић у сарадњи са школама из Хрватске, Украјине, Турске,Италије и Грузије радили су на овом пројекту који промовише учење страних језика и организовано је неколико онлајн састанака у којима су ученици из више земаља разговарали на задате теме.

У току ванредног стања позвани смо да учествујемо у пројекту STICK TOGETHER IN TIMES OF CORONA. Ученици 4. и 6. разреда са наставницом Биљаном Павловић, проф. енглеског језика учествовали су у овом пројекту који је имао за циљ да у периоду изолације успостави везе између ученика из више земаља (Грчке, Турске, Португалије, Румуније, Србије, Украјине, Албаније, Пољске, Словачке, Хрватске, Италије, Грузије и Литваније). Ученици су могли да изразе како се осећају и да опишу како проводе време. У исто време могли су да сазнају нешто више о уметности и култури земаља учесница.

Пројекат је добио Националну ознаку квалитета а такође и Европску ознаку за квалитет.

Пројекат Math & Art & Poetry реализовале су наставница математике, Ружица Андрејић, наставница енглеског језика, Биљана Павловић и наставница информатике, Драгана Марић Перуничић, са парнерским школама из Грчке, Румуније, Јерменије, Турске, Литваније, Кипра, Молдавије и Француске, а тема је повезивање математике са другим аспектима живота, пре свега са ликовном уметношћу и поезијом. У оквиру овог пројекта организовано је неколико онлајн састанака, као и изложба радова у оквиру обележавања Дана еТвининга. 

https://youtu.be/OkJ5CAR15P8

За пројекат “Металци у праисторији”, осим националне, добили смо и Европску ознаку квалитета!

Пројекат Metalci u prapovijesti/Metalheads in prehistory је везан за промоцију културе и историје нашег града и наше земље а у пројекту су учествовале школе из Хрватске,Украјинe, Молдавије, Турске и Грузије. На пројекту су радили ученици 5. и 7. разреда са наставницом енглеског језика, Биљаном Павловић.

На позив школе из Турске придружили смо се пројекту My Dream Job, чији је циљ био упознавање са различитим занимањима, презентација омиљених занимања ученика и рад на професионалној орјентацији уз употребу енглеског језика и различитих Веб алата. На пројекту су радили ученици 5. и 7. разреда уз помоћ наставнице енглеског језика, Биљане Павловић.

https://youtu.be/PRai8vMzXe8

На позив школе из Грчке, прикључили смо се пројекту Covid Snapshots са циљем да ученици и наставници кроз фотографије изразе и размене своја осећања у доба пандемије. На пројекту су радили ученици 5. и 7. разреда са наставницом енглеског језика, Биљаном Павловић.

Кратки пројекти European Day of Languages 2020 и European Languages Day – Celebration Greetings Cards били су везани за обележавање Европског дана језика. У пројектима су учествовали ученици 5. и 7. разреда и наставница енглеског језика Биљана Павловић. Пројекти су резултирали изложбом ученичких радова, илустрацијама слогана “Уједињени у различитости” и честитки на више језика.

Пројекти A.C.E. CLASS , Math & Art & Poetry,  My Dream Job, Metalci u prapovijesti/Metalheads in prehistory, Covid Snapshots и The Guardians of the Local Heritage добили су Националну ознаку квалитета а првих  четири такође и Европску ознаку за квалитет. На овим пројектима су радили Биљана Павловић, проф. енглеског језика, и Ружица Андрејић, проф. математике, као и ученици 5. и 7. разреда, а помагала је и Драгана Марић Перуничић, проф. информатике.  Ученици су награђени сертификатима и пригодним књигама које је обезбедила издавачка кућа Пирсон Акроноло.

У школској 2021/22. год. укључили смо се у два пројекта на позив партнерских школа из Грчке и Турске са којима смо сарађивали и претходних година: Libraries in Colours (Библиотеке у боји)  и Grab Your Popcorn, Watch &Speak (Зграби кокице, гледај и причај). Пројекти су везани за библиотеке, књиге и културу читања, као и за омиљене филмове.  Ученици су са задовољством учествовали у овим пројектима, посебно у онлајн састанцима, на којима су имали прилике да упознају своје вршњаке из других земаља. На овим састанцима су се истицали својим знањем енглеског језика и добили похвале наставника из других земаља.

На овим пројектима су радиле Биљана Павловић, проф. енглеског језика, и Ружица Андрејић, проф. математике, као и ученици 6. и 8. разреда.

Погледајте завршни видео о пројекту Libraries in Colours:

https://youtu.be/jKuTMH1bpXU

Оба пројекта су награђени Националном ознаком за квалитет а пројекат Grab Your Popcorn, Watch &Speak добио је и Европску ознаку квалитета.

Овде можете погледати заједнички продукт овог пројекта, анимирани филм о Хари Потеру.

https://youtu.be/CKC6Iv-P6l8

У шк. 2022/23. год. покренули смо пројекат “Bridges Across Cultures”(Мостови међу културама) са партнерима из Турске. Пројекту су се придружили партнери из Румуније, Украјине и Словеније. Пројекат је био намењен упознавању ученика учесника 10. међународног фестивала међусобно и представљању школа, градова и земаља. Финална активност пројекта је био долазак учесника у Крушевац,  учешће на фестивалу и осталим фестивалским активностима. Циљеви пројекта су јачање језичких, социјалних и дигиталних компетенција . Пројекат је у  завршној фази. Ученици су уживали у свим активностима, посебно у дружењу уживо током фестивала.