E-Twinning

 

У школској 2020/21. наши ученици су учествовали у неколико  eTwinning пројеката. 

A.C.E. CLASS               

Због пандемије нисмо били у могућности да завршимо реализацију пројекта  A.C.E. CLASS у претходној школској години али смо наставили и ове године да радимо на овом пројекту. Приредили смо изложбу пројеката на којима смо радили ове године, онлајн састанак наставника и ученика,  као и евалуацију а припремили смо и сертификате за учеснике. У оквиру овог пројекта наши ученици су припремали предлоге за постер и лого пројекта, гласали и изабрали ове ознаке. Учествовали су у неколико онлајн састанака у којима су се представљали, представљали своју земљу и свој град. Са вршњацима из Турске, Украјине и Италије разговарали су о омиљеним стварима и слободном времену. Правили смо честитке и обележиваче, размењивали рецепте, описивали где смо путовали и на крају су мешовити тимови припремили књигу са називима земаља и градова учесница у акростих.

https://twinspace.etwinning.net/103918

                  

 

                                                                       

Учествовали смо у неколико пројеката обележавања Европског дана језика:

European Languages Day – Celebration Greetings Cards

https://twinspace.etwinning.net/117502/home

У овом пројекту смо разменили честитке са партнерским школама из Француске, Италије, УК, Литваније, Пољске, Шпаније, Грчке и Турске.

       
Наши ученици су припремили честитке које смо послали у дигиталној форми нашим партнерским земљама а од неких смо добили путем поште. Направили смо и изложбу од ученичких радова.

Ево наших честитки:
https://view.genial.ly/5f6a7a7db0abaf0d03a1b6da/video-presentation-edl-2020-vuk-karadzic-krusevac-serbia

European Day of Languages 2020

https://twinspace.etwinning.net/119579

У овом пројекту су наши ученици илустровали реч “језик” и израз ” Уједињени у различитости”, мото Европске уније  а затим смо приредили изложбу радова.

         

Овде можете видети заједнички финални производ пројекта:

 https://vimeo.com/466685034

Covid Snapshots

У овом пројекту ученици и наставници су кроз фотографије изражавала своја осећања и догађаје из своје средине у ово тешко доба пандемије. Са партнерским школама разменили смо информације о прослави Божића и Ускрса, приказали наш град зими и у пролеће, а са вршњацима из Грчке, Италије  и Румуније учествовали смо у обележавању Дана планете Земље, Дана вода и Дана еТвининга. Наше радове можете погледати на страници пројекта:
https://twinspace.etwinning.net/132588

Можете неке радове видети и на Јутјубу:

 

 

Expanding Horizons

https://twinspace.etwinning.net/118443

Овај пројекат је покренут са школом са Мајорке, Шпанија, са циљем да боље упознамо земљу и обичаје наших партнера.
Разменили смо Божићне честитке, овде можете видети честитке које су наши ученици припремили за вршњаке из Шпаније:

https://docs.google.com/presentation/d/1Jf4CVjq3U9m2XDwZ4oa4_2pRAmSFDqUCRQ1kUJOdt-k/edit?usp=sharing

 

Garland of Cultures VIII

Garland of Cultures VIII / Венац култура VIII

Овај пројекат је еТвининг верзија Међународног дечијег фестивала. 

https://twinspace.etwinning.net/123282

 Партнерске школе из Немачке, Чешке, Словеније и Украјине послале су нам снимке њихових фестивалских тачака а придружила нам се и школа из Италије ( ICS “G. Pascoli”, Tricase)
Са школама из Украјине и Италије размењивали смо информације о актуелним догађајима а школа из италијанског града Триказе нам је представила свој град и своју земљу. 

 

 

Metalci u    prapovijesti/                                         Metalheads in prehistory

На позив  школе из Хрватске, придружили смо се овом пројекту у коме су ученици истраживали праисторијске локалитете из свог окружења и проучавали материјале партнерских земаља.

https://twinspace.etwinning.net/121667/home

Најпре смо учествовали у припремању и избору постера и логоа пројекта а затим у низу активности у којима смо представили локалитете у нашем округу, као и значајне артефакте из металног доба пронађене у нашој земљи. Правили смо и колачиће у облику украса из металног доба,  пронађеног у Украјини.

      

 

The Guardians of the Local Heritage/Чувари локалног наслеђа

https://twinspace.etwinning.net/122678
У оквиру овог пројекта ученици су презентовали обичаје и културу наше земље и учествовали у изради неколико заједничких продуката:
Божићна е-књига/ Christamas e-book
https://www.storyjumper.com/book/read/93405866

Модни часопис/Fashion magazine
https://www.flipsnack.com/guardiansofheritage/the-guardians.html

Легенде чувара/ THE LEGENDS OF GUARDIANS – E-BOOK

https://www.storyjumper.com/book/read/93146746/olgadudasova79

 

         My Dream Job

На позив колега из Турске, прихватили смо учешће у овом пројекту у коме су ученици 5. и 7. разреда учествовали у низу активности у којима су представљали различита занимања.
Речник занимања је е-књига на којој су радили мешовити тимови:
https://www.storyjumper.com/book/read/97475

Поводом 8. марта ученице су се прерушиле у значајне жене из својих земаља и снимиле занимљиве видео клипове.
Помоћу апликације ChatterPix ученици су представили занимања којима желе да се баве када одрасту а обележили смо и Дан вода:

https://youtu.be/b0rNwp2DTUo

“Comic book of hospital doctors and their lucky patients ” je е-књига са шалама о лекарима и пацијентима коју су сачинили мешовити међународни тимови.
https://www.storyjumper.com/book/read/101952106/605714cdee82c

Math & Art & Poetry

У овом пројекту ученици 7. разреда истраживали су везе између математике, уметности и поезије. Пројектом је руководила Ружица Андрејић, проф, математике.
https://twinspace.etwinning.net/119870

У оквиру пројекта наши ученици су учествовали у низу активности,  од избора за лого пројекта, у коме је наш предлог победио, преко рада у међународним тимовима, радова у стилу познатих сликара, обележавања Дана еТвининга и учешћа у онлајн састанцима. На последњем састанку је наша ученица Марија Чугаљ представљала нашу школу у тимском раду на слици. 

         

The beauty of reading

Ученици 1. и 4. разреда учествују у овом пројекту који промовише лепоте читања. Бранислав Рајковић и Жаклина Николић, професори разредне наставе учествују са својим ученицима.

https://twinspace.etwinning.net/120703

 

                                   

У школској 2019/20. наши ученици учествују у неколико  eTwinning пројеката. 

Као и претходних година, и ове школске године наши ученици су активно учествовали у неколико eTwinning пројеката:

Creatively about artistic and entertaining heritage је пројекат у коме су наши ученици презентовали на креативан начин културно наслеђе наше земље али и пуно научили о наслеђу земаља учесница.Заједничку презентацију о раду на пројекту можете погледати овде:
https://docs.google.com/presentation/d/1LYLKtly-GxS1pRMWqfhLgE9-PgvcoiSY3m-15-tT5CE/edit?usp=sharing
Наставили са пројектом  Garland of Cultures који прати наш Међународни дечији фестивал и овде смо заједнички направили презентацију:
https://view.genial.ly/5e4c2fd70e13c70ee60f8768/interactive-image-interactive-image
У току године смо добили позив од школе Sabiha Ahmet Tabak Ortaokulu из Турске да се придружимо пројекту  A.C.E. CLASS  а сада је у току припрема зајеничке екњиге рецепата за тинејџере.
https://view.genial.ly/5edeb274e4e9f00d8f081365/presentation-international-easy-home-made-food-e-recipe-book-for-teenagers

На почетку пандемије корона вирусом на позив школе ΓΧ1ο ΕΠΑ.ΛΑριδαίας из Грчке прикључили смо се пројекту STICK TOGETHER IN TIMES OF CORONA и дане изолације поделили са партнерским школама из Турске, Грчке, Румуније, Словачке, Украјине, Пољске, Португалије и Литваније.И у овом пројекту смо учествовали у зајеничком подухвату, креацији екњиге:
https://www.storyjumper.com/book/read/85235675/5ee396e55d0be
Пројекте су реализовали ученици 3/2 и учитељица Жаклина Николић и Биљана Павловић, проф. енгл. језика са ученицима 4. разреда и члановима секције  English Club. Ускоро ћемо се пријавити за Националну ознаку квалитета и надамо се да неки од ових пројеката добити ову  награду.

  •  

    Ekipa 3
  •  

    E-Twinning team