ФООО

Функционално основно образовање одраслих

Човек се учи док је жив. Целоживотно учење је лични развој. Никада није касно да се човек усаврши, развије, расте и открије нешто ново о себи...

Можемо овако унедоглед. Све ово можда јесу само тврдње, али истовремено значе и да године нису мера и граница раста и развоја. Образовање одраслих је на велика врата друштва ушло након Другог светског рата, у тзв. вечерње школе, где су се радници фабрика образовали и усавршавали. Народни универзитети су у 21. веку нестали, а образовањем одраслих почела је да се бави основна школа. ОШ “Вук Караџић” се бави образовањем одраслих већ десет година и то у два издвојена одељења. У одељењу “Месна заједница” наставници раде са шароликом старосном групом, од 15 до 65 година, а у одељењу “Васпитно-поправни дом” тај састав је другачији. Наставници раде са малолетним  делинквентима узраста од 14 до 21 године. Настава је слична оној у редовној школи, једина је разлика што полазници за годину дана завршавају два разреда, тачније, један циклус. За три године редовног похађања, завршава се основна школа, а потом полаже завршни испит.

Број неписмених особа у нашој земљи је висок, а ово је прилика свима да науче да читају, пишу и рачунају.

Упис у образовање одраслих обавља се сваке школске године у периоду од јуна до краја септембра, а за полазнике који имају сведочанство о завршеном петом или седмом разреду, у фебруару месецу. За упис су вам потребни извод из матичне књиге рођених, сведочанство или ђачка књижица о завршеном последњем разреду и мотивација, пуно воље и жеље да се научите лепом писању и изражавању. За више информација о упису, можете се обратити директору ОШ “Вук Караџић”, Драгомиру Алексићу.