Међународни дечији фестивал

Међународни дечији фестивал

Почеци ове, сада већ традиционалне школске манифестације, сежу у 2013. годину, када су наставница енглеског, Биљана Павловић и учитељица Зорица Капор биле гости дечијег фестивала у Истанбулу. Одушевљене концептом манифестације, ентузијазмом учесника и гостопримством домаћина, пожелеле су да нешто слично покрену и у нашој школи. Тако је настао Међународни дечији фестивал, који се од тог момента успешно одржава већ десет година.

У основи идејног концепта налазе се разноврсне активности које имају за циљ да приближе различите културе и подстакну активно коришћење енглеског језика. Фестивал траје седам дана током којих ученици, гости из других земаља, бораве у породицама наших ђака. До сада су нас посетили ученици и наставници из Украјине, Словеније, Македоније, Холандије, Немачке и Турске.

Током седмодневног боравка ђаци из страних земаља упознају се са знаменитостима града и његовом историјом. Сваки дан је пажљиво осмишљен, богат активностима, креативним радионицама, излетима у друга оближња места. Оно што је највредније, свакако, јесте боравак у породицама домаћина где гости имају прилику да се упознају са начином живота српске породице и активно вежбају енглески језик.

Договор са партнерским школама је да наши ђаци који приме стране ученике, наредне године иду у узвратну посету. Ово је омогућило нашим ученицима путовања у друге земље и упознавање нових култура.

У наставку издвајамо неке од узвратних посета.

Сомерен, Холандија

Верховина, Украјина

Боравак у малом планинском месту, Верховина, био је обележен многобројним креативним радионицама и активностима. Програм пројекта Летња школа лидерства на енглеском језику под називом “Орловски дух Карпата” омогућила је нашим ученицима да кроз игру, активно дружење развију лидерске вештине, вежбају енглески језик, а све то уз уживање у чарима украјинских традиционалних јела и нетакнуте природе.

Штеген, Фрајбург, Немачка

Током боравка у Штегену, Фрајбург, посетили смо њихову школу “Сан Себастјан” у којој су наши наставници и ђаци присуствовали појединим часовима и упознали се са начином на који се одвија наставни процес у једној немачкој школи. Међусобно смо разменили искуства, а на крају посете учили их како да играју српско коло. За четири дана боравка у овом месту посетили смо етно село, планину Шварцвалд, језеро Титиси, место на ком извире Дунав, локални рудник и велику катедралу. Домаћини су организовали и једнодневни излет у Стразбур, где су на репертоару од активности били обилазак града, посета катедрале и Европског парламента.

Ово су само сегменти наших путовања током протеклих десет година. Надамо се да ће их у будућности бити још више.