Историјат

Школа некад

ОСНОВНА ШКОЛА “Вук Караџић” наставља традицију прве школе у Крушевцу основане 1833. године, по ослобођењу од Турака. Прва школа, која се налазила у улици Бранка Цакића 2, преко пута цркве Лазарице,  била је толико мала да су нека одељења радила по приватним кућама.

Деца са села спавала су у школи, на школским клупама, а родитељи су им доносили храну за више дана. Међу децом је било и одраслих младића. По сећању апотекара Кедровића, „неки Дамњан Јаковљевић из Читлука оженио се одмах по завршетку четвороразредне основне школе“. Први учитељи у Крушевцу били су из Војводине, јер у Србији кнеза Милоша није било учитељских школа и они су излазили из Богословије.

Из године у годину број ђака је растао, па је започета изградња нове зграде која је у потпуности завршена 1863. године (у тој згради се данас налази Народни музеј).

Основна школа није радила за време балканских ратова, јер је ту смештена болница и за време Првог светског рата због окупације. После ослобођења ради нормализовања рада школе основани су курсеви за скраћено школовање, јер су многи ђаци изгубили године због рата. Ученици су добијали „какао и сутлијаш“ од Међународног црвеног крста.

1951. године школа прераста у Прву осмолетку.

1955. године добија данашњи назив.

Нова зграда у Југовићевој 11, где се школа и данас налази, свечано је отворена 5.септембра 1964. године.

150. рођендан славила је давне 1983. године. За ту прилику издата је монографија „Сто педесет година основне школе у Крушевцу“ коју је припремио и објавио Богољуб Михајловић, чувени крушевачки педагог. Тада је откривена и биста Вука Караџића, рад вајара Животе Радојичића.

Ђаци свој таленат исказују у бројним секцијама. О томе најбоље говоре резултати на републичким и савезним такмичењима из различитих предмета. Школа је успешно организовала три републичка такмичења: два из математике и једно  из историје. Две године узастопно организоване су ликовне колоније.

Своје способности ученици су исказали у „Музичком тобогану“ и „Играма без граница“. Права сензација којом ретко која школа може да се похвали је први картинг конструисан у радионицама школе, по чијем узору је фабрика аутомобила „Застава“ направила картинг за трке.

Ученици и наставници учествовали су у пројектима: „Деца пишу књигу о својим правима“ (под покровитељством УНИЦЕФ-а), „Мостови пријатељства“ (студенти из Швајцарске били су гости наше школе и ученика),   Школско развојно планирање “УЧИОНИЦА РАДИОНИЦА” и донацијом Мерси Корпс-а реновирали смо 6 учионица. Прва представа из наших драмских радионица била је „Чаробна свирала“. Од тад се нижу: „Ожалошћена породица“, „Змај дамојед“, „Смешна страна школе“, „Шумски цар Меран“, „Пепељуга“ (на енглеском и немачком), „Капетан Џон Пиплфокс“, „Као ментол на ногама“, „Земља снова“, „Покондирена тиква“.

Гости школе били су књижевници Десанка Максимовић, Раша Попов, Драган Лукић,  као и глумица Рада Ђуричин. Ђак школе била је и наша позната књижевница Љиљана Хабјановић Ђуровић.

За израду ове стране користили смо податке из Монографије и Летописа школе.