Get Adobe Flash player

ПРЕТРАГА

ОХРИД

У недељу 7.3.2016. године група од седамнаесторо људи пошла је пут Охрида. Поред радника ОШ "Вук Караџић", чланова Тима за организацију Међународног дечјег фестивала песме и игре, на пут су кренуле и колеге из школе "Јован Поповић" и сарадници Фестивала из Културног центра Крушевац. 

У дружењу са нашим домаћинима, КУД "Филиграни" из Охрида, разгледању овог несвакидашњег града, упознавању његових природних лепота и изузетно богате културне баштине, три дана су буквално пролетела.

Оно што је најбитнији за будућност Фестивала је договор о сарадњи две крушевачке школе са школом  "Григор Прличев" из Охрида.

На крају, горчина због растанка од наших срдачних домаћина и чаробног града под Галичицом и жеља за што скоријим виђењем.

 

Мирјана Симоновић

ХОЛАНДИЈА

На позив школе Варендонк Колеџ, Сомерен, Холандија реализована је студијска посета 10 ученика у пратњи 2 наставника ОШ “Вук Караџић”, Биљане Павловић, професора енглеског језика и Зорице Капор, професора разредне наставе, од 31.03. до 07.04.2016.

Топао дочек је приређен већ на аеродрому,  а затим у дому породице Бекхорст, која је приредила пријем за све ученике, родитеље и наставнике.

Следећег дана, приређен  је пријем код градоначеника Сомерена, на коме је он госте укратко упознао са одликама своје општине, а ми смо њега упознали са градом одакле долазимо.

Потом су уследиле посете основној школи Бонифацијус (4-11 година)  и средњој школи Варендонк Колеџ, чији смо били гости. Обишли смо просторије обе школе и упознали се са њиховим начином рада.

Посета Амстердаму је била посебно интересантна - већина наших ученика је први пут путовала возом, а сви су уживали у вожњи бродићем по каналима “Северне Венеције”. Срели  смо се  и са бившом ученицом наше школе, Надицом Денић, која студира филм у овом граду.

Недеља  је била предвиђена за дружење  са породицом домаћина, које су организовале обиласке ближе  околине града или излете до познатих дестинација у Холандији. Наставницима је у посету дошла још једна бивша ученица, Јелена Холткомп Ерић са супругом, која живи и ради недалеко од Сомерена.

Били смо и гости Стрељачког удружења  Гилд Серендонк из градића Серендонк, који су организовали мини турнир за ученике и наставнике. Сви су могли да се опробају у гађању луком и стрелом, самострелом и вазадушном пушком. Киша је омела завршетак турнира и проглашење победника. Организована је и посета затвореном аква парку Тонгелреп, а посета Ефтелингу, највећем забавном парку у Холандији, највероватније је оставила најдубљи утисак на наше ученике. У ову посету смо ишли заједно са матурантима школе, за које се традиционално ова посета организује.

Последњег дана  наши ученици су извели  фолклорну тачку  пред неколико одељења школе домаћина, а затим су организоване радионице на којима су ученици кували холандске и српске специјалитете. После ручка, који су ученици сами спремили,  подељени су  у групе које су добиле низ задатака да испуне, а један од циљева ове активности је био упознати се са знаменитостима града.

Опроштајној вечери, која је приреређена у школи, присуствовали су сви родитељи, ученици и наставници који су организовали ову дивну недељу. Наши ученици су поново извели програм, а родитељи су послужени српским специјалитетима - пројом, ванилицама и ишлерима. На крају су подељени поклони свим нашим ученицима и наставницима а школа је добила поклон који нас је све дубоко гануо. Наиме, наши домаћини, ученици који су били гости у Крушевцу у октобру,  радили су и зарадили 700 евра као помоћ нашој школи! Овај гест нас је све оставио без текста и  мислимо да су и наставници и ученици много научили.

На аеродром, уз доста суза, испратили су нас сви ученици домаћини и наставници који су организовали размену, као и директорка школе. Пред полазак су сви пожелели да се поново видимо!

У јуну ће група ученика и наставника посетити град Кулиш у Украјини, чији су представници већ три године учесници нашег Фестивала. И о овом путовању ћемо вас известити у слици и речи.

 

Биљана Павловић

 

 

 

 

 

 

 

УКРАЈИНА

 

2.7.2016.године у поподневним сатима група ученика, њих једанаесторо, са наставницама Весном Макрагић и Мирјаном Симоновић кренула је пут Украјине. Путовање је било напорно и дуго, али када смо након двадесетак сати проведених у путу угледали наше пријатеље из Калуша (југозападна Украјина, Иванофранковска област), умор је нестао.. Кроз калушку Гимназију су нас провели директорица школе и наше драге колеге Виталиј Романов и Наталија Петровна. Били смо задивљени лепотом школе, пространим и и функционалним учионицама, канцеларијама, позоришном салом. 

Сутрадан смо са домаћинима кренули у Верховину, место на Карпатима на 870 метара надморске висине. Након смештања у камп уследило је отварање Међународне летње школе у лидерству под називом "Орловски дух Карпата". За сваки од десет дана биле су испланиране активности од јутра па до касних поподневих или вечерњих сати. Рад се одвијао у мешовитим српско-украјинским групама и заснивао се на истраживачким задацима, прикупљању података на терену, обради података и изради презентација. Обишли смо и неколико музеја у Верховини и Коломеју. Одушевио нас је "Музеј писанки" (писанке су јаја осликана различитим техникама и мотивима или израђена од различитог материјала.). У кампу смо имали радионице где смо учили осликавање јаја, а затим и изложбу истих.

Наши ученици су два пута наступили са сплетом игара из Србије, први пут на отварању Школе, а други пут приликом посете нашег конзула у Украјини Светлане Кошутић са сарадницима. Она је похвалила наше ђаке, а сви полазници су исказали захвалност због  части која нам је указана. Приликом затваеања сви полазници су добили сертификате и пригодне поклоне.

Шта рећи за крај? Занимљиво и богато искуство, ојачано пријатељство, безброј несвакидашњих пејзажа, много добре енергије, осмеха и суза на растанку. 

Повратак у Крушевац 14. 7.2016.године. 

 

Мирјана Симоновић