Get Adobe Flash player

ПРЕТРАГА

Када смо при крају основне или средње школе, типична дилема која се намеће јесте шта и куда даље?

Ово питање је природно и логично питање с обзиром да се прекид школовања после основне школе никако не препоручује. Прекид школовања на нивоу основне школе представља велики ризик за сиромаштво и неповољан положај у животу, пре свега због недостатка основних квалификација за било какав посао, као и недостатка основних вештина и знања потребних за сналажење у животу.

Након основне или средње школе бира се будући професионални пут – смер даљег школовања, односно, занимање којим ћемо се бавити. Занимања има пуно и њихов број се континуирано повећава. Свакодневно настају нова занимања која раније нису постојала или бар нису постојала у облику и форми која је била раније.

Како да се снађеш у том мноштву занимања и како да одабереши оно које је најбоље за тебе?

Бројни погрешни избори занимања, разочарања, незадовољства, лутања и честе промене посла довољно говоре о значају питања куда даље после школе. Са друге стране, ученици основне школе, а често и ученици средње школе нису довољно зрели да би сами доносили одлуке о избору будућег занимања. У узрасту од 15 или 17 година млада особа нема адекватну слику о себи, својим могућностима и способностима, а не познаје ни ситуацију на тржишту рада, врсте послова и бројност образовних профила који се нуде.

Шта је професионална оријентација и како вам може помоћи?

Свако од Вас има потенцијала да буде успешан у некој области.  Професионална оријентација помаже да процените своје вештине, способности,  особине личности, интересовања, да дефинишете своје професионалне циљеве, информишете се о могућностима образовних профила и занимања и на основу тога донесете најважнију одлуку у животу.

Правилан и адекватан избор школе, током школовања пружиће вам задовољство јер учите оно што волите и за шта сте способни а касније  то задовољство пренеће се и  током обављања самог посла. 

За ученике 7. и 8. разреда у нашој школи се реализује пројекат “Професионална оријентација на преласку у средњу школу”. Овај пројекат спроводи ГИЗ – Организација за међународну сарадњу СР Немачке у партнерству са Министарством просвете Републике Србије (детаљније информације о овом пројекту могу се прочитати на ГИЗ-овом званичном сајту Професионале оријентације). У школи постоји Тим ПО (чланови Тима су: Љиљана Милићевић - психолог, Снежана Рајковић - педагог, Весна Макрагић -  наставница биологије, Каролина Костић Стаменовић - наставница српског језика и Драгана Марић Перуничић - наставник ТИО) који реализује са ученицима бројне радионице које се баве самоспознајом, информисањем о занимањима, путевима каријере и реланим сусретима, а све то у циљу доношења праве одлуке при избору будуће средње школе и будућег занимања. Ученици се у сваком тренутку могу обратити члановима тима за било какву помоћ и подршку. Поред Тима ПО, подршку ученицима пружа и Вршњачки тим ПО, сачињен од ученика 7. и 8. разреда заинтересованих да се овом проблематиком баве озбиљније како би и себи и другима олакшали будући избор и који се путем конкурса пријављују за чланство у Вршњачком тиму. Конкурс је тренутно отворен и сви који желе могу послати пријаву на мејл osvukks.po@.

КОРИСНИ ЛИНКОВИ:

  1. Водич за основце